PILNE Informujemy, iż z dniem 31.12.2017 r. upływa termin obowiązywania programów dostosowawczych dla podmiotów, których pomieszczenia nie spełniały warunków ogólnoprzestrzennych i sanitarnych informacje z instrukcją dla członków w części kodowanej serwisu oraz w mailach ......... PILNE Termin 31.12.2017 r. jest więc terminem ostatecznym na dostosowanie się do tych wymogów informacje z instrukcją dla członków w części kodowanej serwisu oraz w mailach ........ PILNE Informujemy, iż z dniem 31.12.2017 r. upływa termin obowiązywania programów dostosowawczych dla podmiotów, których pomieszczenia nie spełniały warunków ogólnoprzestrzennych i sanitarnych informacje z instrukcją dla członków w części kodowanej serwisu oraz w mailach .........PILNE Termin 31.12.2017 r. jest więc terminem ostatecznym na dostosowanie się do tych wymogów informacje z instrukcją dla członków w części kodowanej serwisu oraz w mailach
Ryba zdrowa - ale nie każda
Biuro Federacji PZ, 2017-12-21 13:04:42

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb w różnej postaci, a w wielu polskich domach są one wręcz podstawą tej jedynej w roku kolacji. Zdaniem ekspertów Polacy jedzą wciąż za mało ryb, które stanowią źródło cennych składników, m.in. kwasów tłuszczowych omega-3 czy witaminy D. Może przy okazji świąt warto nadrobić te kulinarne zaległości? Problem w tym, że ryba rybie nierówna i nie zawsze oznacza samo zdrowie. Dr Joanna Zabielska-Cieciuch, lekarz rodzinny Porozumienia Zielonogórskiego, zaleca ostrożność podczas przedświątecznych zakupów.

- Na pewno nie należy kierować się wyłącznie ceną - przestrzega lekarka. - Niektórych gatunków powinno się w ogóle unikać, bo nie tylko zawierają znikome ilości wartości odżywczych, ale ze względu na sposób hodowli mogą wręcz szkodzić. Sprowadzane m.in. z Chin czy Wietnamu panga lub tilapia hodowane są przy zastosowaniu antybiotyków i innych środków, które są szkodliwe. Podobnie jak tzw. ryba maślana, która zawiera niestrawne dla człowieka woski. Z dużą ostrożnością należy też podchodzić do ryb z Morza Bałtyckiego, które jest zanieczyszczone, przez co mięso ryb w nim żyjących obfituje w toksyny. Jeśli jadamy często ryby, lepiej wybierać te z innych akwenów, np. atlantyckie.

Kupując świeże ryby warto sprawdzić, czy rzeczywiście nie są "świeże" tylko z nazwy. Jeśli nie leżą w sklepowej lodowce za długo, ich śluz powinien być przezroczysty, oczy wypukłe i błyszczące, a skrzela w intensywnym kolorze. Wybierając mrożonki, zwróćmy uwagę na zawartość glazury - im jej mniej, tym lepiej. Duża ilość otoczki z lodu spowoduje, że po rozmrożeniu zostanie nam niewiele mięsa. 5 proc. glazury to optymalna ilość. Zawsze też trzeba czytać etykiety - niedawna kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że w sklepach rybnych nie brakuje produktów przeterminowanych. Kontrolerzy znaleźli nawet partię, której termin przydatności do spożycia upłynął… 1,5 roku temu. Ponadto na etykiecie znajdziemy inne informacje, np. o kraju pochodzenia czy miejscu połowu.









ZWIĄZKI      LINKI      PARTNERZY      REKLAMA      KONTAKT